Geronto-Homeopatia

Homeopatia este o metoda terapeutica deja consacrata care aduce in prim planul obiectivelor sale OMUL, PACIENTUL. Este deja foarte bine cunoscut unul dintre principiile Homeopatiei, enuntat de catre Hahnemann: Nu exista BOLI, ci exista numai BOLNAVI.

Dr. Cadar Sorin Dan este un homeopat renumit în România și în lume. Este Instructor Centre d’Eseignement et Developement d’Homeopathie Franța și deasemenea, vicepreședinte al Asociației Române de Homeopatie Clinică. Mai multe informații pe www.homeopatie.ro

Bazele aceastei metode terapeutice sunt:

1/ utilizeaza numai medicamente ce provin din surse naturale 100% si sunt prelucrate natural, fara interventie chimica artificiala
2/ utilizeaza dilutii de substante foarte mari
3/ nu are contraindicatii, nu dezvolta reactii adverse, nu dezvolta efecte secundare si nu dezvolta intolerante
4/ individualizarea tratamentului (fiecare pacient este unic si primeste tratamentul specific)Avand in vedere aceste baze expuse, putem afirma fara teama de a gresi faptul ca
de terapeutica Homeopata beneficiaza:

–  pacienti indiferent de varsta (de la nou nascuti pana la varstele cele mai inaintate)
–  pacienti cu mai multe afectiuni (care fac tratamentul medicamentos alopat dificil de coordonat)
–  pacienti cu multiple alergii si intolerante (gastrice, respiratorii, tegumentare etc.)
–  paciente insarcinate sau care alapteaza 

Terapeutica homeopata se aplica tuturor tipurilor de afectiuni si boli existente, avand de mute ori eficienta superioara terapiei medicamentoase alopate, limitele fiind impuse insa, de bagajul de informatie medicala a medicului curant.

Varsta a treia este determinata in primul rand de un criteriu social: este varsta pensionarii.

Varsta a patra este determinata medical si corespunde aparitiei primului handicap.

Senilitatea denumeste extensia handicapului spre principalele functii somatice (organice) si psihice

O alta clasificare desemneaza:
– tinerii pensionari: inca activi (60-75 de ani)
– varsta a treia, cu handicap: (74-84 de ani)
– varsta a patra: cu risc major permanent (dupa 85 de ani)

In Franta, de exemplu, 35% din populatie are varsta de peste 60 de ani, iar cei aflati in jurul varstei de 100 de ani au fost in 2003 de 13.000, iar in  2050 vor fi 160.000. Iata de
ce geriatria homeopata (denumita de noi geronto-homeopatie) are inca de pe acum o importanta covarsitoare.

Terapia medicamentoasa alopata face fata din ce in ce mai greu acestei provocari. Un studiu recent arata faptul ca 38% din oamenii de peste 65 de ani consuma 5-10 tipuri de medicamente alopate/zi la domiciliu si acest consum creste la peste 51% din cei aflati in mediul medical institutionalizat. Abuzul este foarte mare, cu atat mai mult cu cat peste 20% din pacientii spitalizati sufera de afectiuni iatrogene (determinate de terapia alopata).
Homepatia este deci solutia care in acest moment ne poate ajuta sa reparam aceasta problema medicala de interes public.

Geronto-Homeopatia

Categoriile de afectiuni specifice varstei de peste 65 de ani tratate eficient prin metoda homeopata cuprind printre altele:
– Astenia si oboseala specifice varstei
– Patologia respiratorie (emfizem si dispnee, infectii repetate,etc.)
– Patologia cardio-vasculara (ateroscleroza, ateromatoza, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, cardiopatia ischemica cronica dureroasa sau nedureroasa, varice, hemoroizi,etc)
– Patologia osteo-articulara (osteoporoza, artroza, etc.)
– Dermatologia (afectiuni determinate de deshidratare, de infiltratii, prurit senil)
– Patologia digestiva (constipatie, diaree, balonare-meteorism, etc)
– Patologia ginecologica si a prostatei specifica varstei
– Patologia renala specifica
– Patologia neurologica si psihiatrica (Parkinson, Altzheimer, Atrofie cerebrala, Senilitate, Sindrom depresiv, Pareze si paralizii, etc)

Si acestea sunt doar cateva din afectiunile care fac obiectul terapiei homeopate.

Evident ca avem resurse si pentru tratamentul afectiunilor oncologice dar le-am lasat la urma din cauza faptului ca patologia oncologica este diversa, se localizeaza la toate nivelele organismului si cere o ingrijire speciala pluridisciplinara.

A nu se intelege faptul ca o data inceputa terapia homeopata, terapia medicamentoasa alopata se exclude imediat. Nu. Este o greseala. Medicamentele homeopate se introduc lent in tratament si pe masura ce conditia pacientului se imbunatateste, se reduc medicametele alopate dar numai dupa avizul favorabil al medicului specialist ce le-a recomandat. Deci se face o inlocuire lenta a medicatiei, tinandu-se permanent cont de starea si confortul pacientului si in permanenta colaborare cu medicul specialist alopat.

Prin terapia homeopata geriatrica dorim sa le oferim pacientilor nostri o crestere semnificativa a calitatii vietii, confortul vietii zilnice, vigoarea tonusului fizic si psihic.
Si asta o facem individualizat pentru fiecare in parte, integrand toate suferintele existente si probabile (pericolele).

Si de ce sa nu recunoastem sincer faptul ca ne dorim in acelasi timp si pentru noi ceva: sa-i avem cat mai mult timp printre noi pentru a beneficia de informatiile pretioase ale unei
istorii traite pe viu.
Caci, spune  N.Iorga, “cine nu cunoaste istoria, nu are viitor”.

Si noi, alaturi de pacientii nostri varstnici,
VREM SA AVEM VIITOR ,
nu numai trecut.